WEETJES

Knolselderij de vitamineralenbom!

Knolselderij is een goede vervanger voor aardappelen. De knol is ook voedzamer, bevat veel minder koolhydraten dan aardappel en heeft diverse medicinale inhoudsstoffen.

Knolselderij is het beste rauw, in de wok of in soepen of sauzen toe te passen, zo blijven de meeste vitamine bewaard.

Knolselderij bevat veel vitamine K. Vitamine K bevordert de osteotropische activiteit in de botten. Het heeft ook een medicinale werking bij de ziekte van Alzheimer.

Knolselderij bevat veel magnesium, calcium en kalium.
Magnesium zorgt voor de opname van calcium in het bloed. Calcium kan het hormonale systeem een zetje geven om vet af te breken. Kalium kan een positieve invloed op de bloeddruk hebben.

Knolselderij is tevens vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Nierstenen zouden ook makkelijker worden uitgeplast door het eten van knolselderij.

Knolselderij bevat veel Choline. Deze stof kan een ontgiftende werking voor koffie- en theedrinkers hebben en kan cholesterolverlagend zijn. Tevens is deze stof van belang voor het functioneren van de hersenen en het geheugen.

Omdat Knolselderij veel vezels bevat, zorgt dit er voor dat cholesterol zich niet aan de wanden van bloedvaten hecht. Dit beperkt dus de kans op hart- en vaatziekten.

Sinds jaar en dag staat knolselderij bekend als aphrodisium oftewel libido verhogend middel.


Knolselderij bevat veel soorten vitamines en mineralen. Daarom wordt het ook wel de vitamineralenbom genoemd. Hieronder ziet u de hoeveelheid ADH (= Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) van knolselderij:

Vitamine K (34% ADH), C en B6 (13% ADH) B5 (6%ADH) B1 en B6 (4% ADH)

Fosfor (16% ADH) IJzer (9% ADH) Koper (8% ADH) Mangaan (7% ADH) Natrium (6.5%) Kalium (6.5%) Magnesium (5%) Calcium (4%) en Zink (3%)

bron: o.a. mens-en-gezondheid.infonu.nl