Snertevent

Zaterdag 27 januari 2024 snertevent bij boer ted.

 

foodfestival - nk snertkoken- knolselderijproeverijen- streekproductenmarkt

Opgeven voor 2025: mail naar snertevent@boerted.nl

 

NK SNERTKOKEN MET AANDACHT VOOR DE KNOLSELDERIJ
NK Snertkookwedstrijd voor kookliefhebbers met verse ingredienten met extra uitdaging: Wie maakt het lekkerste knolselderij gerecht?

  • Streekproductenmarkt met een verscheidenheid van producten;
  • Open dag van het bedrijf; de wasserij en verwerking van de knolselderij draait;
  • Proeverij: bij de standhouders is voldoende snert en ander lekkers te proeven van producten uit het gebied.

10:00: Start snertkookwedstrijd, streekproductenmarkt en open dag
13:00-14:00: Jurering door vakkundige jury
14:30: Prijsuitreiking
GEDURENDE DE DAG MUZIEK VAN NEW RIVER EN DE VINYLO'S
16:00: Einde streekmarkt en Snert Event

Een gezellige dag voor jong en oud, met koffiecorner.
De hele dag is er snert en zijn er ook andere soepen en lekkernijen te proeven.

BIJ DE INGANG KRIJGT U VOOR € 2,- EEN BAKJE OM OVERAL TE KUNNEN PROEVEN

WINNAARS 2024

MARIE QUARTEL MET DE LEKKERSTE SNERT VAN NEDERLAND

GUUS HAMERS MET HET LEKKERSTE KNOLSELDERIJGERECHT: KNOLSELDERIJSTEAK

SNERTEVENT 2023

De winnaar van ons snert event in 2023 was

Jan van Willigen met het lekkerste knolselderijgerecht

Rene Melchers met de lekkerste snert

 

SNERTEVENT 2020

Winnaar Snertbokaal: Thelma Bakah
Winnaar lekkerste knolselderijgerecht: Pharrell Johnson

SNERTEVENT 2019

Winnaar NK Snertkoken: Jan van Willigen

SNERT EVENT 2018

Op zaterdag 27 januari 2018 vond bij het knolselderijbedrijf van Boer Ted en Nicoline Vaalburg voor de zevende maal het NK Snertkoken plaats, tijdens het door hun georganiseerde SnertEvent. Op het evenement met als doel heel Nederland aan de knolselderij te krijgen, was er ook een streekmarkt aanwezig met een goede afspiegeling van alle streekproducten uit het gebied boven Amsterdam. Van natuurlijk knolselderij tot rund- en varkensvlees en van spruiten op stam, uien en aardappelen tot honing en jam van de producenten zelf. Zelfs het brood (met oa knolselderij) wordt ter plekke vers gebakken.

Om 10 uur werd het startsein gegeven door burgemeester Bruinooge van gemeente Alkmaar. Daarna konden de deelnemers hun groente bij de stand halen van de Schermer Schatten, zijnde de producenten en producten uit de voortuin van Alkmaar.

Om het Nederlands kampioenschap snert-koken wordt door 14 gepassioneerde koks gestreden en de jury met Yvette van Boven (van NPO2 Koken met van Boven), Martin van Bourgonje en souschef Marco Helsloot van Merlet, Kees Blokdijk van restaurant Het Genot van Grootschermer en Ernst van der Baan van Restaurant Bij Ernst in de Rijp. Allen dragen een warm hart voor het gezonde Nederlandse streekproduct.

Ondertussen werd het publiek verwend met lekkere gerechten met knolselderij. Er was knolselderijcake, knolselderijsalade, knolselderijsoep, knolselderij-ijs en ook pasta van knolselderij om te proeven. Knolselderij als pastavervanger gebruiken is uitermate geschikt voor mensen met glutenallergie, maar ook is knolselderij qua koolhydraten een goede vervanger voor aardappelen in stamppotten.

Als bezoeker kon je in gesprek gaan met de telers en producenten van deze producten, die voor deze dag hun werkzaamheden op hun eigen bedrijf even lieten voor wat het was. Puur om de liefde voor hun producten te delen met de bezoekers.

De winnaar van het Snert Event en dus de koker van de allerlekkerste snert van Nederland was deze keer Mart Bleeker. Mart, vorig jaar tweede, was toen al een geduchte concurrent van Ineke Luybe. Hij is eigenaar van cafe restaurant Bleeker in Heerhugowaard de Noord. Op deze locatie kunt u de winnende snert de hele winter door proeven.

Deze keer werd hij bijgestaan door Jurgen die veel bezoekers heeft voorzien van alvast een voorproefje van de heerlijke snert. Drie volle pannen gingen tot de bodem leeg.

Mart heeft de Snertbokaal 2018 gewonnen en een prachtige mand vol met streekproducten.

De tweede plaats werd behaald door Tom en Judith Cyrus van Oma Kate. Francijna van Diepen werd een goeie derde (Francijna cooking mama)

Tom en Judith hadden ook de prijs in de wacht gesleept voor allerlekkerste bijgerecht met knolselderij.

Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers, kokers, standhouders, sponsors en natuurlijk publiek. Dank zij jullie was het weer een geweldige leuke en onvergetelijke dag.


de sponsors waren: Rabobank Alkmaar, Voets Middenmeer, Necap kisten, Nanne Kooiman mechanisatie en Unive Verzekeringen. Bedankt.

Het NK Snertkoken werd in 2017 weer gewonnen door Ineke Luybé.

Ineke Luybé heeft het gepresteerd om twee keer achter elkaar de jury te overtuigen, dat zij de lekkerste snert kan koken. Deze keer natuurlijk met een ander recept. Zij heeft hiervoor bewust gekozen om zoveel mogelijk producten uit het gebied te gebruiken, zoals de groente, het vlees (runder-klapstuk) en zelfs de melk die erbij geserveerd werd. De tweede plaats was voor Mart Bleeker uit Heerhugowaard de Noord en de derde plaats voor Gerard Schokker uit de Rijp.

Wie maakt de lekkerste knolselderijsalade?”, was een extra uitdaging die de kokers als opdracht mee hadden gekregen. Deze prestatie werd door kok Paul Zwart uit Alkmaar gewonnen

Het wordt weer een smakelijke, gezellige en leerzame dag voor velen. U bent allen van harte welkom van 10 tot 16 uur.
Wilt u zelf meedoen, neem dan contact op met Nicoline 06-10582246. Er is nog 1 plekje vrij. Of wellicht kunt u volgend jaar meedoen.


Snert event 2016                                      

Alle kisten knolselderij en aardappelen gingen aan de kant in de schuur bij akkerbouwbedrijf Vaalburg te Zuidschermer,

want 30 januari 2016 werd er weer een Snert Event georganiseerd

INEKE LUYBÉ MAAKT DE LEKKERSTE SNERT VAN NEDERLAND!
SNERTEVENT EN STREEKPRODUCTENMARKT BIJ BOER TED IN DE SCHERMER

Pruttelende pannen met snert; erwten, uien, aardappel, prei, wortelen en natuurlijk knolselderij én wellicht één of meer geheime ingrediënten????

Op zaterdag 30 januari 2016 vond vanaf 10 uur het Nederlands kampioenschap snert-koken plaats. 15 Deelnemers gingen de uitdaging aan om de mooie Snertbokaal 2016 in ontvangst te mogen nemen. Ook winnaar van vorig jaar Hans Thijs uit Bovenkarpsel wass aanwezig om zijn titel te verdedigen. Onder leiding van Willem Kaspers, heeft de jury bestaande uit Constant Fonk, Fons Hesseling en Joke Boon de zware taak op zich genomen om de lekkerste snert te vinden.

Op het SnertEvent in de schuur van Boer Ted en Nicoline Vaalburg uit Zuidschermer kon u komen ruiken, proeven en beleven van snert maar ook van andere mooie producten uit Noord-Holland. Lekkere gerechten met natuurlijk knolselderij, maar ook heerlijke recepten met spruiten, kool, aardappel, ui, allemaal ingrediënten die in de voortuin van Alkmaar groeien en deze tijd beschikbaar zijn.

Het was een dag vol gezelligheid en tevens leerzaam voor jong en oud. Er was een boerenstreekmarkt met meer dan 20 leuke kraampjes, waar men met de boeren en telers in gesprek kon gaan en lokale producten kon kopen. En er was ook een gezellige horecahoek met leuke muziek van de Vinylo's

Ook was er deze dag te bekijken hoe knolselderij gewassen en verpakt wordt en er stonden er diverse machine’s om te bekijken.   

Winnaars voorgaande Snert Events:

2012 Bob Leek

2013 Claudia Karels

2014 Karlijn Kraan

2015 Hans Thijs

2016 Ineke Luybé

2017 Ineke Luybé

2018 Mart Bleeker

2019 Jan van Willigen

2020 Telma Bakah